Större renovering än bara målning

, , Comments Off on Större renovering än bara målning

Då och då måste bostäder och andra fastigheter genomgå större renoveringar och andra stora ingrepp. Dessa förbättringar är inte sällan kostsamma och på andra sätt krävande för dig och övriga inblandade. Det absolut mest krävande är förmodligen ett stambyte då alla rörstammar och vattenledningsrör ska bytas ut. Stambyte är en stor process som påverkar badrum och kök, golv och tak. På Bolupplysningen ser du att stambyte görs vart 50:e år.

Fasadrenoveringar

Även utsidan på fastigheten behöver förbättras och renoveras cirka vart 50:e år. Det rör fasad, fönster, balkonger etcetera. Det vanligaste är att du putsar eller murar fasaden. Brukligt är att titta över isolering och ventilation i samband med detta. Här finns det mycket pengar att spara genom energismarta lösningar. Bonnier Publications GDS har räknat på hur mycket pengar du sparar och resultatet visar att det handlar om tusentals kronor per år.

Biytor

Ofta förbisedda ytor är de ytor som kallas biytor. Hit räknas garage, förråd, skjul och andra markområden runt fastighetens byggnader. Som boende blir du inte lika berörd som vid till exempel ett stambyte, men det kan innebära omfattande arbete och störande ljud under en längre period. Däremot är det nog så viktigt att ha dessa ytor under uppsikt och sköta och förvalta dem för att behålla den kvalitet och standard som krävs.