Utomhusmiljön

, , Comments Off on Utomhusmiljön

Villalivet bjuder på många möjligheter att skapa en egen liten värld. Att vara hus- och tomtägare kommer med ansvar och skyldigheter men också en chans till skapande. Rätt miljö för området och huset är viktigt för att allting ska ha en råd tråd. Att påtvinga en stil eller byggnader som inte gifter sig kommer kännas malplacerat och i värsta fall kan till och med värdet sjunka. Börja att arbeta dig utifrån och in för att skapa en miljö som du trivs i.

En stor tomt blir väldigt mörk på kvällen och under hela vintern. Vi rekommenderar alltid att du sätter upp utomhusbelysning på fasaden och runt större tomter för trivselns skull. I vissa fall kan det till och med avskräcka tjuvar som inte kan jobba i skydd av mörkret längre. Fasadbelsyning innebär fast installation och behöver göras av en behörig elektriker. Har du kunskapen och vill byta ut en trasig eller gammal armatur, kan du göra det själv, men det gäller att du vet vad du håller på med! Vill du ha lyktor på tomten eller uppfarten behöver du även gräva ned kablarna, annars kommer gräsklipparen eller snöslungan att kapa dem. Elkablar ska helst grävas under tjälen, vilket varierar beroende på var i landet du bor samt snödjupet där du bor. I Sverige skiljer sig djupet mycket från norr till söder, allt mellan 2,5 meter längst norrut ned till 1,1 meter söderut.

Titta också hur tomten ser ut och vilket skick den är i. En fin och bra trädgård är något väldigt subjektivt. För den som vill odla grönsaker och blommor behöver bra jord och gott om utrymme med båda sol och skugga, grillälskarna behöver istället plats för att soldäck och möjligen en grillring. Andra vill bara ha en grön och lättskött gräsmatta där de kan umgås med familj och vänner under sommarmånaderna. Genom att få marken analyserad och uppritad kan du planera trädgården såsom du vill ha den. Söker du efter inspiration eller har många användningsområden som måste få plats kan du kontakta en trädgårdsdesigner som hjälper dig att rita upp en åtgärdsplan.