Byggnadsvård för miljön

, , Comments Off on Byggnadsvård för miljön

Att bygga miljövänligt är på ropet idag, allt fler privatpersoner efterfrågar miljövänliga lösningar till sina hem. Vad kan vara mer miljövänligt än att använda de byggnader som redan finns?

Byggnadsvård handlar om att ta vara på det som finns och vårda huset såsom det såg ut i original. Men det går så klart att blanda stilar. Många hus har blivit ombyggda i omgångar så din sekelskiftesvilla kan ha renoveringar från 50-, 60- och 80-talet . Du kan välja om du vill behålla 60-talscharmen eller se vad som finns bakom och ta fram originalväggbeklädnaden. Det finns många gamla material som lämpar sig väl i såväl äldre som nya villor. Även om du själv bor i ett nyare hus, kan du använda de gamla byggnadsvårdsmetoderna för att göra miljön en tjänst.

Kakel och klinker

Hos Stonefactory kan du hitta kakel och klinker som för tankarna tillbaka till 1900-talets början. Det var då som vi började se hexagonalt klinker och fasade kakelplattor på golv och tak. Materialet är extremt hållbart och miljövänligt. Det är bättre att lägga klinker än vanligt plastgolv. Klinker tål spill, husdjur, smuts, vatten och tappade leksaker. Om en platta går sönder går den att byta ut och ett helkaklat badrum höjer värdet mer än en plastmatta på väggen.

Lin och träfiber

Stenull och mineralull är billiga isoleringsalternativ men samtidigt är de svåra att återvinna och innehåller en del kemikalier. De har bra isoleringsförmågor men inte bättre än de traditionella metoderna, lin och cellulosa. Dessa material går att återvinna och kräver inte plaster i väggarna. De är diffusionsöppna, det betyder att de kan ta åt och släppa ut fukt, något som mineralull inte tål utan att börja mögla. Medan mineralull kräver att du har ett luftätt plast hölje i väggen, kan linull eller cellulosaisolering ligga dikt an mot träväggen. Du behöver därmed köpa mindre material för att få samma isoleringseffekt.